Semoga Sembuh, Ibu........

Ahad, 25 Oktober 2009
Seusai berusrah di Unimas bersama beberapa ikhwan dan ikhwah, kami bersiap-siap untuk pulang ke rumah masing-masing. Lebih-lebih lagi ana,yang paling gembira sekali. Lebar senyum sampai ke telinga kerana akan berjumpa dengan keluarga di Semariang nanti. Al-maklumlah sebab emak,abang Wandy,abang Long dan kakak ana datang ke Kuching untuk menghadiri satu majlis. Ana pun tidak membiarkan masa emas itu berlalu merentas masa fitrahnya. Jadi dengan kesempatan itu ana ambil untuk berjumpa dengan mereka. Tidak sabar untuk berjumpa dengan keluarga walaupun bukan semuanya datang. Sekadar untuk melepaskan kerinduan di hati selepas menyambung semula pengajian di Kampus Poliku selepas cuti raya tahun ini.

“Assalamualaikum”,ana memberi salam.

“Waalaikumsalam”,jawab abang ana.

“Abang kat mana ni,tolong ambil ana kat Wisma Satok sekarang,boleh?” soal ana.

“Abang kat rumah Pak Wa,abang Pak Ngah kitala. Ok,nanti abang ambil kamu.”Respon abang ana.………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….


“Assalamualaikum,Pak Ngah.”

“Waalaikumsalam,Is,kamu rupanya.Huh, masuklah jangan malu-malu.”

“Err,mana emak,ana nak jumpa dia la.”

“Ouh,ada kat dalam bilik tu. Dia kurang sihat Is. Baik kamu lihat emak kamu kat bilik tu.”

Mula terbit rasa kerisauan di hati akibat respon saraf rasa kasih sayang yang diterima pada otak lalu diterjemahkan kepada rasa tidak senang hati apabila mendengar kata-kata Pak Ngah. Ana tanpa membuang masa segera melangkah cemas ke bilik yang ditunjuk oleh Pak Ngah sebentar tadi. Ana membuka pintu bilik perlahan-lahan. Takut mengganggu kalau-kalau emak sedang tidur. Selesai membuka rahang pintu sepenuhnya, ana melihat sekujur tubuh sedang berselimut di atas katil. Kesejukan menggigil hiba. Emak. Kehadiran ana disedari oleh emak. Ana pun menuju ke arah emak dan duduk disebelah kirinya.

“Mak,kenapa kurang sihat. Sakit apa?” ana bertanya perlahan.

“Mak kurang sihat. Demam panas. Dah 5 hari sakit.”perlahan menjawab tanya.

Ana pun menyentuh pipi emak. Ya Allah, panas apakah ini?.
Panas sangat.

Panas dunia.

Panas sengsara menanggung keluarga.

Bukti tanggungjawab besar.

Kesan kerja kuat memberi bahagia kepada keluarga.

Semuanya itu tertumpu pada minda sedar, fikir rasa deria.

Tak tertahan mata hati melihatkan penderitaan emak untuk orang lain senang.

Air mata ana mengalir di laluan setia pipi tanpa kawalan secara manual diri. Dibiarkan automatik keluar dari mata zahir.

Anak yang diberi senang.

Anak yang disayang-sayang.

Anak yang dikenang-kenang.

Bukan ana tapi semua.…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Selesai sahaja menziarahi rumah sahabat abang Wandy di Taman Sukma pagi tadi, keluarga ana pun bersiap-siap untuk balik ke rumah.Perjalanan selama lebih kurang 900 kilometer. Destinasinya Taman Sukma,Kuching – Kampung Assyakirin,Bintulu. Ana tak berkesempatan nak balik bersama kerana masih lagi mengaji di Kampus Poliku,semester 5 dalam bidang kejuruteraan elektronik. Ana hanya sempat mengucapkan selamat tinggal dan bersalam-salaman bersama-sama keluarga.

“Mak,baik-baik jalan ya. Ana minta maaf sebab jarang telefon keluarga selama ana kat Kuching ni. Mak,doakan kejayaan ana kat Politeknik. Tak lama lagi dah nak ujian akhir. Semoga lulus hendaknya”,pintaku.

“Baiklah,nak”,balas emak.

Ana melambai-lambai keluarga ana yang semakin jauh dari pandangan mata tetapi dekat dari pandangan hati.

(Ya Allah, kau berilah kesihatan kepada ibuku sentiasa. Amiin.)

25-25/10/2009
5.10 p.m.--Dari Abu Hurairah r.a., datang seseorang menemui Rasulullah s.a.w dia bertanya, "Wahai rasulullah, siapakah yang paling layak untuk aku bergaul baik kepadanya? Baginda s.a.w menjawab,"Ibumu"."Kemudian siapa?""Ibumu.""Kemudian setelahnya siapa?""Ibumu." Untuk kali berikutnya orang itu kembali bertanya, "Lalu siapa?""Ayahmu,"jawab baginda s.a.w.--

0 luah rasa:

Catat Ulasan