Persediaan Seorang Pendakwah

Isnin, 30 Mac 2009
MUQADDIMAH
1. Seseorang muslim / pendakwah yang ingin menceburkan diri dalam dunia dakwah mestilah terlebih dahulu membuat beberapa persediaan awal sebelum menerjunkan dirinya ke dalam bidang dakwah ini. Ini memandangkan ianya satu bidang yang memerlukan kepada seorang da’ie yang benar-benar mempunyai ketahanan diri dan bekalan-bekalan yang secukupnya untuk melicinkan kerja-kerjanya.
Persediaan-persediaan yang perlu :
1. Persediaan yang paling utama ialah bersedia menerima ujian Allah Taala.Ia merupakan peraturan dan syarat untuk berjaya.Bentuk-bentuk ujian seperti dituduh, difitnah, diugut, dibuang pekerjaan dan sebagainya. Inilah persediaan Rasul dan nabi-nabi sebelum ia diberikan tugas kerasulan. Sebagaimana yang kita lihat di dalam sirah Rasulullah saw umpamanya. Baginda terlebih dahulu diberikan latihan-latihan jasmani dan rohani sebelum kerasulannya.
Faktor yang menjadikan kita bersedia.
1. Iman yang kuat.
Iman adalah senjata yang terkuat dalam diri seseorang da’ie untuk membolehkannya berasa yakin dan berani berjuang dan menempuh segala ujian di jalan dakwah ini.
a) Dengan iman yang kuat kita meyakini Qada’ dan Qadar di tangan Allah.
b) Rezeki hamba itu ditangan Allah.
c) Yakin bahawa Allah sentiasa bersamanya dan sentiasa memerhati gerak gerinya.Firman Allah :" ما يكون من نجوى ثلاثة إلا هو رابعهم ولا خمسة إلا هو سادسهم ولا أدنى من ذلك ولا أكثر إلا هو معهم أينما كانوا "
2. Bersedia untuk bekerja.
Firman Allah Taala :" وقل اعملوا فسيرى الله عملكم ورسوله "Kerja-kerja yang dilakukan ini adalah semata-mata untuk Islam yang bertujuan untuk hanya mencari keredhaan Allah Taala.
3. Persediaan Ilmu Pengetahuan.
Tanpanya seseorang da’ie akan menghadapi kesulitan di jalan dakwah. Bagaimana mungkin ia menyatakan kebenaran Islam / kesyumulan Islam kepada masyarakat sedangkan ia sendiri tidak tahu apa itu Islam apa itu kesyumulannya. Ilmu pengetahuan Islam itu :
a) Al-Quran dan tafsirnya.
b) Sunnah Nabawiyah.
c) Sejarah Nabawi.
d) Ilmu tauhid.
e) Fiqh dan Usul.
f) Ilmu tarbiah.
g) Sistem perundangan.
4. Persediaan menjadikan diri sebagai Qudwah Hasanah.
Kita sebagai Ad-Da’ie adalah perlu menjadikan diri kita sebagai contoh yang baik kepada masyarakat. Bagaimanakah masyarakat boleh menerima seruan kita ke arah kebaikan dan meninggalkan kemungkaran sedangkan kita sendiri melakukan kemungkaran dan meninggalkan kebaikan.
Sifat yang perlu ada pada da’ie :
a) Sentiasa benar dalam semua perkara.
b) Amanah.
c) Lemah lembut.
d) Rendah diri.
e) Kasih sayang.
Firman Allah taala:" أتأمرون الناس بالبر وتنسون أنفسكم وأنتم تتلون الكتاب أفلا تعقلون ".
5. Persediaan membawa kebenaran.
Hadis :"قل الحق ولو كان مرا" Firman Allah Taala :" يا أيها الذين أمنوا اتقوا الله وكونوا مع الصادقين" Sumber ilmu dan perundangan mestilah dari Al-Quran dan Sunnah Rasul. Setiap perselisihan perlu dirujuk kepada kedua sumber terbesar ini.
6. Persediaan dari segi rohani.
Kebersihan rohani akan menjadikan seorang insan itu bertaqwa,mukmin,soleh dan kuat.Ia juga memberikan kesan yang besar kepada dakwah. Doa dari rohani yang suci akan mudah dimakbulkan oleh Allah.Firman Allah Taala :" يا أيها الذين آمنوا إن تتقوا الله جعل لكم فرقانا ويكفر عنكم سيئاتكم ويغفر لكم والله ذو الفضل العظيم "
Cara untuk mendapat darjat ketaqwaan adalah dari :
a) Mu’ahadah ( ambil masa untuk tenang janji kita dengan Allah)
Firman Allah Taala : ألست بربكم قالوا بلى شهدنا – إياك نعبد وإياك نستعين)
b) Muraqabah.Mengawasi diri.
Hadis : أن تعبد الله كأنك تراه فإن لم تكن تراه فإنه يراك
c) Muhasabah
Firman Allah Taala :"يا أيها الذين آمنوا اتقوا الله وانتظر نفس ما قدمت لغد واتقوا الله إن الله خبير بما تعملون
d) Mu’aqabah ( membalas semula dosa yang kita lakukan maksudnya, kita menggantikaknnya dengan kebaikan)
Firman Allah Taala :" ولكم فى القصاص حياة يا أولى الألباب لعلكم تتقو.
7) Persediaan kesungguhan dalam bekerja.
Firman Allah Taala :" والذين جاهدوا فينا لنهدينهم سبلنا "
Faktor menjadikan kesungguhan bekerja :
1. Akidah yang sahih.
2. Ikhlas.
3. Menyedari bahawa pekerjaan kita akan dihisab di hadapan Allah.
8. Persediaan dari segi harta,jiwa dan waktu.
Firman Allah :"انفروا خفافا وثقالا وجاهدوا فى سبيل الله بأموالكم و؟أنفسكم ذلكم خير لكم إن كنتم تعلمون"PENUTUP Inilah secara ringkas beberapa cara atau persediaan yang perlu ada pada setiap da’ie sebelum menceburkan diri ke medan dakwah. Semoga kita sama-sama dapat manfaatkannya demi mencapai kejayaan dalam perjalanan i

0 luah rasa:

Catat Ulasan