Janji janji janji DAN janji janji janji lagi

Khamis, 22 April 2010

JAMINAN PM KEPADA PENGUNDI

HULU SELANGOR 21 April - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini memberi jaminan kepada para pengundi di kawasan Parlimen Hulu Selangor bahawa Barisan Nasional (BN) akan menunaikan segala janji yang dibuat sepanjang kempen pilihan raya kecil kawasan itu diadakan.

Untuk menunjukkan keseriusan kerajaan itu, Perdana Menteri yang juga Pengerusi BN melantik Timbalan Pengerusi UMNO Selangor, Datuk Noh Omar sebagai pengawas yang akan memastikan semua janji itu ditunaikan.

Beliau berkata, langkah tersebut dilakukan kerana salah satu isu di kawasan Parlimen berkenaan ialah pengundi bimbang jika janji yang dibuat tidak ditunaikan walaupun pelbagai pengumuman dibuat.

"Saya hendak beritahu kepada pengundi di Hulu Selangor, jangan gusar BN akan tetap tunaikan semua janji. Selama ini, rekod kita menunjukkan apabila ada pilihan raya kecil, kita berjanji, kita tunaikan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam perjumpaan dengan jentera BN Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor di Bukit Sentosa, di sini, hari ini.

Dalam pilihan raya kecil yang akan diadakan Ahad ini, calon BN, P. Kamalanathan akan berhadapan satu lawan satu dengan calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Zaid Ibrahim.

Perdana Menteri berkata, Noh yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani akan turun padang bagi memastikan segala janji yang telah dibuat oleh kerajaan dilaksanakan.

''Jika tidak cukup peruntukan, saya sebagai Menteri Kewangan akan meluluskan peruntukan bagi membolehkan apa yang dijanjikan itu dilaksanakan," katanya.

Najib berkata, langkah melantik Noh dilakukan bagi memberi keyakinan kepada pengundi-pengundi di Hulu Selangor bahawa kerajaan BN akan menunaikan janji yang dibuat.

''Inilah isu utama di sini iaitu sama ada BN mampu menyelesaikan masalah pengundi atau tidak, maka saya memberi jaminan pada malam ini sebagai ketua kerajaan, kita tetap akan melaksanakan semua janji kepada pengundi.

''Tolong sampaikan perkara ini, pemberita-pemberita tolong laporkan, inilah janji kita," katanya sambil menyifatkan isu-isu lain seperti cabar-mencabar dan tuduhan oleh pembangkang bukanlah isu utama.

Beliau berkata, ketika ini permuafakatan antara parti komponen BN amat baik kerana boleh bertolak ansur walaupun Parlimen Hulu Selangor mempunyai 53 peratus pengundi Melayu.

''Tetapi kita bagi kepada MIC kerana kalau hendak kira majoriti, tidak ada satu pun kerusi Parlimen yang orang India menjadi majoriti, oleh itu sampai bilakah mereka akan mempunyai wakil di Parlimen, sampai kiamat pun mereka tidak ada wakil," katanya.

Najib berkata, berdasarkan kepada perkiraan itu, BN membenarkan calon MIC bertanding kerana kerusi seperti Hulu Selangor amat berharga jika MIC mahu mendapat pengaruh dalam politik negara.

''Semua warganegara Malaysia berketurunan India mesti sokong calon kita (BN) kerana mereka tidak ada banyak kerusi Parlimen," katanya.

Dalam ucapan itu, Perdana Menteri menasihatkan orang Melayu dan kaum Cina supaya tidak bimbang memandangkan Kamalanathan ialah calon untuk semua kaum.

''Orang Melayu sudah ada dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Hulu Bernam dan Batang Kali), orang Cina ada satu ADUN (Kuala Kubu Baru) di kawasan Parlimen ini, maknanya lengkap Malaysia, Parlimen ada, DUN ada," katanya.

Dalam ucapan itu juga, Najib berkata, BN kini berada dalam keadaan yang cukup baik bagi berhadapan dengan pembangkang dalam pilihan raya kecil tersebut.

''Oleh itu kita jangan fikir hal lain sebab PKR sekarang dalam keadaan 'libang-libu' (kelam-kabut), sebab kita sudah tahu semua rahsia PKR. Semasa lawatan ke Washington dua ahli Parlimen Bebas iaitu Zulkifli Noordin (Kulim-Bandar Baharu) dan Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim ikut bersama-sama saya.

''Malam-malam selepas program rasmi, mereka datang ke bilik saya, dia buka segala-gala cerita. Sekarang ini saya sudah tahu segala-galanya. Jadi janganlah tembelang, janganlah tipu, kerana saya tahu semuanya," kata beliau.

Najib berkata, berdasarkan apa yang diceritakan, beliau sudah mengetahui bagaimana Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim merancang melakukan fitnah dan politik pembunuhan karakter ke atas beliau.

''Tetapi saya tidak mahu huraikan kerana biarlah saya tahu, dia tahu dan Allah tahu," katanya.

0 luah rasa:

Catat Ulasan